Søt gjærdeig

  • Barnas Bakehjørne
  • 2 timer 0 min

Dette er en grunnoppskrift på søt gjærdeig, også kalt hvetedeig, som passer til alle typer søt gjærbakst :)

  • Ingredienser:
  • 800 gr siktet hvetemel
  • 4 dl kald melk
  • 1 stk egg
  • 110 gr sukker
  • 30 gr fersk rød gjær
  • 8 gr salt
  • 8 gr malt kardemomme
  • 100 gr meierismør

Før du begynner trenger du:

  • Visp
  • Bolle
  • Stekebrett
  • Målebeger
SLIK GJØR DU:
  1. Vei opp alle ingrediensene og sett de klart på kjøkkenbenken. Smøret kan du dele i små terninger og sette tilbake i kjøleskapet. (smøret skal være kaldt). 
     
  2. Ha alle ingredienser unntatt smør og melk oppi ei kjøkkenmaskin med eltekrok og sett maskina på lav fart. Tilsett 3,5 dl av melken og elt deigen på lav fart i 3 minutt til alt er blanda sammen til en deig. Tilsett resten av melken og elt 7 minutt til. 
     
  3. Etter 10 minutter, skru opp farten til middels rask hastighet og tilsett smøret litt etter litt. Fester det seg litt deig eller smør langs sidene på eltebollen, skru av maskinen og skrap det ned til resten av deigen før du skrur på maskinen igjen. Elt deigen i ca 10 minutter til alt smøret er blandet inn og deigen har blitt smidig, glatt og blank i overflata.  
     
  4. Ta litt vann på hendene og form deigen til en kule og legg den tilbake i bakebollen. Dekk bollen med plastfolie og la deigen kose seg og heve (i ca 1,5 time) til dobbel størrelse. * Ønsker du boller med fyll, se alternativene under. 
  1. Dryss et tynt lag hvetemel på bakebenken og ta deigen ut av bollen. Del deigen inn i ca 15 like store deler og rull dem til runde baller og legg dem på et stebrett med bakepapir. Legg dem med litt avstand og la dem heve til ca dobbel størrelse.  
  1. Skru på stekeovnen på 200 grader med over- og undervarme. 
     
  2. Hvis du vil, kan du vispe sammen et egg og pensle alle bollene før steking. Men det går helt fint å ikke pensle med egg også – du velger 🙂 Lager du skillingsboller er det fint å strø litt ekstra sukker eller perlesukker over skillingsbollene rett før steik.  
     
  3. Steik midt i ovnen i ca 10-15 minutt til alle bollene har fått en jamn og fin gyllenbrun farge både over og under. *  
     
    * obs! Vær litt ekstra forsiktig viss du lager boller med vaniljekrem – vaniljekremen er veldig varm når den kjem ut av ovnen! Fort gjort å brenne seg. 
     
  4. Avkjøl bollene på ei rist.  

*Alternativ søtvariant 1:  Skillingsboller /kanelboller                          
 

  1. Kjevle ut deigen til et stort rektangel som er ca 2 cm tjukk.  
  1. Fordel romtemperert/mykt smør utover heile rektangelet og strø over et tynt lag sukker og kanel. på 
  1. Rull deigen sammen som en lang pølse, ( start øverst og rull mot deg).  
  1. Bruk en kniv og del pølsen til skillingsbolle biter på 2-3 cm i tykkelse. Legg over på brett med bakepapir, legg dem med god avstand til hverandre.  
  1. Dekk med et kjøkkenhåndkle og hev på kjøkkenbenken til dobbel størrelse (i ca 1-1,5 t)   
     

*Alternativ søtvariant 2: Hveteboller med vaniljekrem 

  1. Del deigen i 15 like store deler og form de til like store boller 
  1. Fordel bollene på 2-3 stekebrett med bakepapir under. Legg bollene med god avstand til hverandre.  
  1. Trykk ned hver bolle i midten med et par fingre eller en skje slik at det blir en stor, dyp grop i midten. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la dem heve på kjøkkenbenken. Etter at bollene har hevet i ca 45 minutter fyller du gropen med vaniljekrem og lar bollene med vaniljekrem heve til ca dobbel størrelse. (ca 20-40 min til) 

*Alternativ 3  Bamseboller med vaniljesnute 

  1. Del opp deigen i emner på ca. 70 g hver. Spar 3 deigemner som skal benyttes til ører og snute, mens du ruller resterende til runde boller og legger dem med skjøten ned på stekebrettet med bakepapir. Husk god avstand mellom bollene.  
  1. Benytt deler av deigen du har lagt til side og lag runde eller ovale ører som du fester på bollene på brettet.  
  1. Om du ønsker å benytte rosiner som øyne og nese, setter du disse på nå. Ønsker du å bruke sjokoladeglasur som øyne stekes bollene først.   
  1. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la bollene heve på kjøkkenbenken til ca dobbel størrelse. (ca 40-50 minutter) 
  1. Mens bollene hever lager du vaniljesnuten: Ta en deigbit og klem den flat, fyll en t-skje vaniljekrem i midten og pakk den inn. Legg dem over på en tallerken med åpen ende opp.   
  1. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek på 225 grader 5 min på nest nederste rille, til de er lett gyldne.  
  1. Ta bollene ut av ovnen og fest vaniljesnuten på bollen med litt sammenvispet egg. Vaniljesnuten må ikke pensles, da vil den bli brun. Stek bollene videre i 5-6 minutter. Steketid kan variere noe fra ovn til ovn. Avkjøl bollene på rist. 
  1. Lag så munn med smeltet sjokolade, evt. Også øyne og nese.